Dat niemand zich schaamt

Ik schaamde en keek om me heen. Het was op een avond in de winter van 1994. Het abstract waar ik aan had gewerkt, stond nog nat van de verf in alle glorie te stralen. En ik? Ik schaamde me!

Ik schaamde me voor het ongecensureerd uiten van al mijn emoties. Dat gevoel van schaamte was zo overweldigend dat ik dat werk het liefst direct had verbrand.

Ik stond tussen 20 andere studenten in de Academie voor Schone Kunsten te Mechelen en stilletjes verdwijnen met een werk van één meter op één meter twintig zou dus niet lukken. Ik zuchtte diep.

Wat toen gebeurde, heeft mijn ganse leven veranderd.

Lieve, mijn docente, kwam vriendelijk naar me toegelopen en zei: ‘Nou, dit is duidelijk. Jij hebt beslist!’

Vragend keek ik haar aan. En toen zei ze het meest louterende wat ik ooit heb gehoord.

‘Het is goed om tijd te nemen om naar binnen te keren. Het is goed om te voelen wat er te voelen valt. Het is goed om dat zonder censuur en in alle eerlijkheid op doek te zetten.’

Ze wees naar mijn werk en zei :’Dit is puur, eerlijk en het raakt mij.’

Wat ik wil, is dat jij je nooit meer hoeft te schamen over iets wat je met je handen creëert.

Wat jij creëert met je handen, komt vanuit wie jij vandaag als persoon bent.

Je maakt iets vanuit jouw emoties, jouw energie en jouw prachtige zijn.

Door dat te doen, toon je jezelf op een ander niveau dan in het dagdagelijkse leven. Je laat mensen een kijkje nemen achter de schermen. Je laat een extra facet van jezelf zien. Het is alsof je de gordijnen iets verder open laat.

Zovelen onder ons schamen zich voor wat ze met veel plezier en liefde hebben gecreëerd.

Zovelen verstoppen zichzelf en hun creaties omwille van mogelijke negatieve kritiek.

Er hangt zoveel angst en schaamte rond creativiteit terwijl het een van de mooiste dingen is wat we als mens kunnen doen.

Creativiteit houdt ons gezond. Het zorgt voor verbinding met jezelf én met de wereld. Het werkt louterend bij verdriet en het geeft je dag een boost als het niet mee zit.

Durven creëren zonder angst is wat ik iedereen gun!

Expressie geven aan wie je bent, is adembenemend. Creativiteit wegnemen is als jezelf zuurstof ontzeggen.

Dit is wat ik je gun: durf te dromen. Je bent tot zoveel meer in staat dan je zelf nu misschien denkt en het creëren van jouw eigen schaamteloze Work of Wonder zal ervoor zorgen dat je dagelijks geïnspireerd geraakt door je eigen kleuren en creaties.

Schilder jezelf vrij. En doe het samen met mij. Hoe, ontdek je hier.

Kleurrijke groeten,
Carine
Creator of WoW

 

P.S.: Wil je graag samen met mij, met één op één begeleiding, aan de slag, laat mij dan een berichtje door hier te klikken. Dan maken we een afspraak om even te beeldbellen. Super! Ik kijk er nu al naar uit.